Ekstrak Kacip Fatimah

Email Address:
Name & Phone:

Put a website form like this on your site.

Thursday, December 20, 2012

Chekodok Kelapa

Petang Semalam untuk berbuka puasa aku hanya membuat chekodok kelapa sahaja. Mudah untuk dibuat, dalam 15 minit genenti dah dapat makan.  Chekodok ini selalu kubuat masa kecil-kecil dulu bila nak kesekolah. Kadang-kadang di bawa bekal sekali. Checokod  ini selalunya akan dicampur didalam rojak di kedai mamak.  Cuma chekodok ku tidak menggunakan sosnya sebab itu diletakkan gula sedikit.

Bahan-bahan

1 cawan kelapa parut putih
2 sudu makan gula
1 1/2  cawan tepung gandum
secubit garam.
Air
Minyak untuk mengoreng.
pewarna hijau atau ikut suka.

Cara membuatnya

Campur sahaja kelapa, gula  dan tepung berseta sedikit pewarna hijau dengan air masak mati.  Patut-patutlah nak masukkan air itu, jangan nanti adunan menjadi lembik dan tak cantik.

Panaskan minyak dan setalah panan, sudulah adunan dan masukkan kedalam minyak panas.  Gorenglah sehingga berwarna sedikit kuning atau sehingga garing (Ikut suka).

Bila sudah masak , angkatlah. Seterusnya makanlah apa tunggu lagi.


Bercuti kemana di Hujung Minggu ini?

Hari ini Hari Jumaat 21.12.12 (hari ini genaplah 3 bulan pemergian anakanda kesayangku  mengadap
 Yang Maha Pencipta  Yang Sesungguhnya  Lebih Menyayangi Beliau - ALFATEHA)

Tidur Awal malam tadi, kerana sedikit terganggu dengan kelajuan internet di pejabat, ssekejab ada sekejap tak ada, sekejap terputus, kerjanya hanya mer"repair" sahaja.  Tengah-tengah menaip, hilang, tak sempat nak di"save"kan. 

Terjaga sahaja dari tidur, hidung terbau sesuatu yang mengancam.... bergegas ke dapur kerana bau yang kuat itu datang dari arah sana.  Terbuka luas mata ku kerana ada  sebag durian yang telah dibukakan sedikit.  tak percaya, semalam ada rasa nak makan durian, pagi ini dah dapat rezeki. Alhamdulillah.

Malam tadi kawan serumah ku memang ada membuka pintu bilek "Akak , dah tidur ke" " emmmm".. kataku dalam dengar tak dengar.  Malam tadi tidak makan nasi, hanya minum susu dan berbuka puasa dengan cekodok kelapa sahaja.  Sebabnya semalam pagi, aku timbang dah naik sekilo.  Jadi ada rasa nak diet sikit.  Jadi kurangkan makan nasi diwaktu malam. Lagi pun Kak Tipah kata, "Mana boleh makan lagi kalau dari pukul 9 malam" Menegur aku ketika dia mendengar kuali aku mendesirrr.... Goreng ikan kerisi panjang 3 ekor dan ikan pelaling 3 ekor.  Makan Ikan kecil-kecil sahaja. Rasanya lemak dan manis.

Jadi , kerana rezeki dah depan mata aku pun mula  melongkahkan kulit durian, Demi terpandang sahaja isinya, tak sabar terus masuk kemulut seulas, EMMMM  punyalah lemak dan berkrimnya durian itu.   Aku buka tiga biji, untuk di simpan . Petang nanti aku berhajat nak buat Bubur Kacang tambah durian. Sodap begitu.

Sampai pejabat awal sedikit hari ini, jam 8.45 pagi.  Beritahu Erra untuk kemas dan susun atur bilek aku semula sebab rasa tak selesa.  Oleh itu kami pun bergotong royong membersihkan sebahagian almari pejabat dan almari aku sekali.  Akhirnya  5S pun terlaksana pada pagi Jumaat yang penuh keberkatan ini.   

Selepas habis mengemas, aku belek Utusan Malaysia bertarikh 18 Oktober, 2012, yang telah kusisihkan dari bakul sampah, kerana ada artikel yang sangat mengujakan untuk ku baca.  Dah lebih setahun tidak kemana-mana, kerana dalam masa itu, kerjaku hanya berulang -alik ke IJN untuk menjaga Arwah. Siang ke pejabat, malam menemankan Arwah  tidur di IJN.  Bahagia yang tidak boleh dinyatakan dengan kata-kata.  

 Dalam Megasantai itu terdapat keterangan tentang tempat percutian yang mengujuakan itu .

Ada gambar kuda , ada gambar kambing, ada gambar cabin, ada ruang bilek yang sangat selesa, terdapat jugak surau, dewan untuk mengadakan mesyuarat, karaoke dan televisyen. Selain itu untuk pakej perkahwinan jugak disediakan.  Aktiviti lasak jugak disediakan  seperti flying fox, paint ball, jungle tracking dan seangkatan dengan nya.  Jarak perjalan jugak hanya 45minit dari Kuala Lumpur.  Apakata anda layari laman ini untuk mendapat penerangan terperinci  di AR-Raudhah




Ignore This Notice?


An occure has appeared when you try to save your  writing. Ignore this notice!

I am very disappointed  while typing in my blog the  sentence appeared. It always make my writing unsave.

Berkelah di Port Dickson Negeri Sembilan

Hari ini dapatlah aku menunaikan Solat Subuh di Masjid Kg baru lagi. Setelah selesai baccan Yassin, aku pulang kerumah untuk menyambung rutin pagi, memberi makan anak-anak. 12 ekor semua termasuk Si Kuning yang gedempol.  Jam 9.15 pagi baru berangkat pula ke pejabat di Pesona Capital, Taman Kosas

Pagi itu aku ingatkan Farah, kerani baru untuk masukkan parts yang diterima dari Proton kedalam Portal baru mereka yang diberi nama DPM.  Kerja memasukkan data ini mudah sahaja, tetapi ada juga 1 , dua item yang tidak dapat di downloadkan sebab, tak ada dalam sistem. Tak taulah macam mana pengrekodan yang dibuat oleh pihak pemproroses data di Proton itu.  Di sinilah masalah timbul bila nak buat RO . Bila part tak masuk bererti tak boleh keluar balik = bagai barang tak boleh dijual,  Makanya tergantunglah Kerja.

Berbalik pasal Farah ini, nampaknya bolehlah dicagarkan untuk membuat kerja-kerja kerani.  Berbanding  sebelumnya yang asyik FB sahaja sehingga kerja  hari-hari nak buat sekali dalam sebulan.  Hari-hari FB, FB, Fb... bila ditegur "Mana ada Kak, itu waktu tak ada kerja atau tak ada pelanggan aje.  Bila cek kerja dia, tak ada satu apa yang di buat. Nasiblah dapat bebudak yang baru habis belajar, berlagak pandai, berlagak cekap, habisnya kena tegur sikit lari lintang pukang, minta emak bapak jemput balik.  Kikk... kikk.. ha... ha... itu belum cabaran lebih besar di terima...

Tuesday, December 18, 2012

Buah Melaka Diberi Nama

Hari Isnin Yang lalu Tekak ni macam orang mengidam pulak. pagi-pagi lagi dah menidam nak makan buah Melaka. Susah tu, nak kena pergi negeri Melaka tempat  Mohd Ali Rostam memerintah.  Bukan dekat mau 2 jam perjalanan kesana. Tidak Mengapa. Petang nanti balek dari kerja singgah sebentar di kedai runcit di jalan Raja mahmud untuk beli bahan membuat nya



Resepi  Buah Melaka Sedap

1/2 peket tepung Pulut -(Tak Kira Cap Apa, Jika ada tanda HALAL Jakim, Alhamdulillah.
1/2 cawan air masak sejuk
1/2 biji kelapa parut putih
1 piring Gula Melaka atau kabung.
Air untuk mencelur
Garam secubit

Caranya

1  Masak air setengah periuk sehingga mendidih.
2. Letakkan Tapis Kelapa di atas mulut periuk.
3. Taburkan Kelapa parut yang telah digaul Gram diatas Tapis Kira-kira 5 minit
4. Angakt Tapis dan masukkan Kelapa di dalam Mangkuk  atau pinggang.

Adunan Tepung

Campurkan perwarna hijau dengan  Tepung dan dtambah air sedikit demi sedikitr . Uli sehingga  tidak melekit . Bulat-bulatkan sebesar shiling 20sen atau 50sen(Ikut suka)

Potong Gula melaka atau kabung  bersaiz ibu jari tangan.

Ambil Seketul adunan , buatkan lubang ditengahnya, masukkan gula sebutir, dan dikambuh semula. Pastikan tiada rongga yang terbuka. Masukkan  terus kedalam air yang mendidih.  Sementara menanti bulatan pertama timbul,  Buatlah sehingga adunan habis.

Jangan lupa mengangkat buah yang telah timbul tadi dan terus meletakkan kedalam Kelapa yang telah dikukus. Digoyang-goyangkan untuk kelapa menyaluti seluruh permukaan buah.

Siap. Sudah Boleh dimakan.





4.