Resepi Buah Melaka Sedap
1/2 peket tepung Pulut -(Tak Kira Cap Apa, Jika ada tanda HALAL Jakim, Alhamdulillah.
1/2 cawan air masak sejuk
1/2 biji kelapa parut putih
1 piring Gula Melaka atau kabung.
Air untuk mencelur
Garam secubit
Caranya
1 Masak air setengah periuk sehingga mendidih.
2. Letakkan Tapis Kelapa di atas mulut periuk.
3. Taburkan Kelapa parut yang telah digaul Gram diatas Tapis Kira-kira 5 minit
4. Angakt Tapis dan masukkan Kelapa di dalam Mangkuk atau pinggang.
Adunan Tepung
Campurkan perwarna hijau dengan Tepung dan dtambah air sedikit demi sedikitr . Uli sehingga tidak melekit . Bulat-bulatkan sebesar shiling 20sen atau 50sen(Ikut suka)
Potong Gula melaka atau kabung bersaiz ibu jari tangan.
Ambil Seketul adunan , buatkan lubang ditengahnya, masukkan gula sebutir, dan dikambuh semula. Pastikan tiada rongga yang terbuka. Masukkan terus kedalam air yang mendidih. Sementara menanti bulatan pertama timbul, Buatlah sehingga adunan habis.
Jangan lupa mengangkat buah yang telah timbul tadi dan terus meletakkan kedalam Kelapa yang telah dikukus. Digoyang-goyangkan untuk kelapa menyaluti seluruh permukaan buah.
Siap. Sudah Boleh dimakan.
4.