Bahan-Bahan Untuk Nasi
- Beras Basmathi - 1 kg
- Daun Pandan - 3 helai
- Bawang Merah - 100 gram (dikisar)
- Bawang Putih - 100 gram (dikisar)
- Halia - 10 gram (dikisar)
- minyak sapi - 1/2 tin (agak-agaklahh)
- susu cair - 1 tin
- Pewarna kuning - 1 sudu
- Garam secukur rasa
- Ayam - 1 ekor
- Bawang Merah - 100 gram (dikisar)
- Bawang Putih - 100 gram (dikisar)
- Halia - 20 gram (dikisar)
- Kayu Manis - 1 batang (2in)
- Cengkih - 3 kuntum
- Bunga Lawang - 2 kuntum
- Rempah beriani - 1 peket
- Ketumbar - 100 gm
- Jintan Manis - 10 gram
- Jintan Putih - 10 gram
- Susu Cair - 1 tin
- Daun Pudina - 50 gram
- Daun ketumbar - 50 gram
- Garam
- Gula
- Panaskan minyak kemudian tumis kayu manis, cengkih dan bunga lawang
- Masukkan bahan kisar, Tumis hingga naik bau
- Masukkan rempah beriani , ketumbar, dan jintan. Tumis hingga pecah minyak
- Masukkan ayam , masak hingga empok
- Akhir sekali masukkan susu cair , garam secukup rasa.
- Panaskan Minyak sapi kemudian tumis bahan kisar dan daun pandan hingga naik bau
- Masukkan susu dan pewarna kuning
- Masukkan beras
- Kacau hingga sebati dan biar di atas api sederhana sehingga masak
- Selepas nasi sudah masak, masukkan ayam
- Gaul rata dan sedia dihidangkan.
dan dikongsi oleh Chef Sous, Samsudin Ahmad - Sunway Putra Hotel Kuala Lumpur.
p/s : Jika dah ada yang mencuba.. kongsi cerita disini ya!!!! Terima kasih.