Ekstrak Kacip Fatimah

Email Address:
Name & Phone:

Put a website form like this on your site.

Tuesday, July 3, 2012

Nasi Beriani Gam Ayam Sedap

Ini resepi Akak Ambil dari BH dan kongsikan dengan kawan-kawan semua.  Akak belum pun mencuba resepi ini. Jadi tak boleh nak bagi tahu samada resepi ini menjadi atau Akak sendiri yang tak jadi.  Ha!!! Ha!!!!

 Bahan-Bahan Untuk Nasi
  • Beras Basmathi - 1 kg
  • Daun Pandan - 3 helai
  • Bawang Merah - 100 gram (dikisar)
  • Bawang Putih - 100 gram (dikisar)
  • Halia - 10 gram (dikisar)
  • minyak sapi - 1/2 tin (agak-agaklahh)
  • susu cair - 1 tin
  • Pewarna kuning - 1 sudu
  • Garam secukur rasa
Untuk Ayam
  • Ayam - 1 ekor
  • Bawang Merah - 100 gram (dikisar)
  • Bawang Putih - 100 gram (dikisar)
  • Halia - 20 gram (dikisar)
  • Kayu Manis - 1 batang (2in)
  • Cengkih - 3 kuntum
  • Bunga Lawang - 2 kuntum
  • Rempah beriani - 1 peket
  • Ketumbar - 100 gm
  • Jintan Manis - 10 gram
  • Jintan Putih - 10 gram
  • Susu Cair - 1 tin
  • Daun Pudina - 50 gram
  • Daun ketumbar - 50 gram
  • Garam
  • Gula
Cara Masak Lauk
  • Panaskan minyak kemudian tumis kayu manis, cengkih dan bunga lawang
  • Masukkan bahan kisar, Tumis hingga naik bau
  • Masukkan rempah beriani , ketumbar, dan jintan. Tumis hingga pecah  minyak
  • Masukkan ayam , masak hingga empok
  • Akhir sekali masukkan susu cair , garam secukup rasa.
Cara Mask Nasi
  • Panaskan Minyak sapi kemudian tumis bahan kisar dan daun pandan hingga naik bau
  • Masukkan susu dan pewarna kuning
  • Masukkan beras
  • Kacau hingga sebati dan biar di atas api sederhana sehingga masak
  • Selepas nasi sudah masak, masukkan ayam
  • Gaul rata dan sedia dihidangkan.
Resepi ini telah dikongsikan dalam BH dari koloum MASAK APA HARI INI
dan dikongsi oleh Chef Sous, Samsudin Ahmad - Sunway Putra Hotel Kuala Lumpur.

p/s : Jika dah ada yang mencuba.. kongsi cerita disini ya!!!!  Terima kasih.